Saturday, 29 December 2018 10:23

Τεχνητή νοημοσύνη στο... χωράφι από δύο Έλληνες αγρότες - επιστήμονες!

Την τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι φέρνουν δυο νέοι γεωργοί, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο λόγος για τον Γιώργο Βαρβαρέλη και το Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, οι οποίοι κατά την ενασχόληση με τα χωράφια τους, διαπίστωσαν πως η τεχνολογία στον αγροτικό κλάδο είχε πολύ μικρή διείσδυση σε σχέση με άλλους τομείς.

Αίθουσα Σύνταξης

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ένας εκ των δύο συνιδρυτών της εταιρίας Augmenta, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος «δε μπορούσα να διανοηθώ ότι ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονταν οι αποφάσεις, για τη λίπανση και τον ψεκασμό ήταν χωρίς δεδομένα», κάτι που «μας έδειξε πως στον αγροτικό κλάδο υπάρχει τεράστιος χώρος να κάνει κάποιος πράγματα».

Έτσι, οι δυο τους δημιούργησαν μια συσκευή «Plug & Play», το Field Analyzer όπως το ονομάζουν. Αυτό τοποθετείται πολύ εύκολα στην οροφή ενός τρακτέρ. Αποτελείται από έξι πολυφασματικές κάμερες και όταν ο αγρότης ξεκινάει την εργασία στο χωράφι του, η συσκευή, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει σε υψηλή ανάλυση (4Κ) τα φυτά σε πραγματικό χρόνο και μέσω της ανάκλασης του φωτός, της ακτινοβολίας να «καταλαβαίνει» εάν υπάρχει πχ έλλειψη αζώτου (λιπάσματος) ή κάποια ασθένεια.

Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με Software, το οποίο αφού αρχικά εντοπίσει τα παραπάνω προβλήματα, στη συνέχεια ρυθμίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο πίσω μέρος του τρακτέρ, (στο λιπαντήρα ή στο λιπασματοδιανομένα), προκειμένου το λίπασμα ή το φυτοφάρμακο να πέσει στο μέρος του χωραφιού και στο φυτό που πραγματικά το έχει ανάγκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται, επεξεργάζονται επάνω στο τρακτέρ σε πραγματικό χρόνο, ενώ το σύστημα μέσω της 4G σύνδεσης στο ίντερνετ που διαθέτει, στέλνει κάποιες από τις πληροφορίες στο υπολογιστικό σύννεφο (cloud), όπου γίνεται παράλληλα μια ακόμη επεξεργασία η οποία υποβοηθά την όλη εργασία.
«Αυτό οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής παράλληλα με μείωση του κόστους, πάντα σε σύγκριση με τις μέχρι σήμερα πρακτικές, όπου ρίχνουμε σε όλο το χωράφι την ίδια ποσότητα λιπάσματος, χωρίς να ξέρουμε αν πραγματικά χρειάζεται» αναφέρει από την πλευρά του ο δεύτερος συνιδρυτής, Γιώργος Βαρβαρέλης.
Σε δοκιμές που έγιναν κατά τα προηγούμενα έτη σε μεγάλες εκτάσεις, σε διάφορες περιοχές, τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που ήταν ο «παρατηρητής» του έργου, η αύξηση της παραγωγής άγγιξε το 12% κατά μέσο όρο στο σιτάρι, η εξοικονόμηση λιπάσματος το 5%, αριθμός ο οποίος αυξήθηκε στη συνέχεια, ενώ αυξήθηκε κατά 15% η πρωτεΐνη στο σιτάρι, που έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη τιμή πώλησης.

«Το 2019 η διάθεση της συσκευής για το ευρύ κοινό»

Μέχρι στιγμής, τη συσκευή της Augmenta έχουν περί τους 20 αγρότες ανά τον κόσμο δοκιμαστικά, τη χρησιμοποιούν, βλέποντας ήδη τα αποτελέσματα. Μάλιστα, η εταιρία όπως τονίζει ο κ. Ευαγγελόπουλος, «ψάχνει για κάποιους πρώιμους "υιοθετούντες", που με ένα χαμηλό κόστος θα πάρουν τη συσκευή, θα τη βάλουν στο χωράφι τους κι εμείς θα είμαστε κοντά τους κατά τη χρήση, θα τους παρακολουθούμε με σκοπό να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα» και συμπληρώνει «στη συνέχεια θα περάσουμε το προϊόν μας και από ένα ακόμη γύρω βελτιώσεων, και του χρόνου, ας πούμε, να μπορούμε να βγούμε μαζικά στην αγορά».
Η αύξηση του εισοδήματος παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος είναι οι στόχοι του όλου εγχειρήματος με τον κ. Ευαγγελόπουλο να αναφέρει πως «η χρήση του συστήματος ωφελεί όλη την παραγωγική αλυσίδα. Τον παραγωγό, τη βιομηχανία και το ευρύ κοινό».
Επένδυση 500.000 ευρώ από τη Marathon VC

Την περασμένη Τρίτη, η Augmenta ανακοίνωσε την επένδυση ύψους 500.000 ευρώ από ένα ελληνικό Venture Capital (εταιρία επιχειρηματικών κεφαλαίων) τη Marathon VC. «Πίστεψαν στην ιδέα μας, στο όραμά μας και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε την ομάδα μας, να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την έρευνά μας και να την επιταχύνουμε» είπε σχετικά ο κ. Βαρβαρέλης στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και υποστήριξε ότι με αυτά τα κεφάλαια «θα καλύψουμε τα μεγάλα έξοδα που χρειάζεται μια εταιρία για να βγει στο εξωτερικό, να συμμετέχουμε σε εκθέσεις, να έχουμε ουσιαστικά μια παρουσία στο παγκόσμιο χάρτη της γεωργίας ακριβείας. Να αρχίσουν να έχουμε πιο έντονη δραστηριότητα εξωστρέφειας και φυσικά να επεκταθούμε και σε άλλες καλλιέργειες».
Το ενδιαφέρον για το «Field Analyzer» από το εξωτερικό είναι τεράστιο, τόσο από ανθρώπους όσο και από πανεπιστήμια. Ήδη, όπως αποκαλύπτει έχουν δημιουργηθεί κάποιες συνεργασίες με το πανεπιστήμιο και με κάποιους αγρότες από το Τέξας, καθώς και από τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Αγγλία, στους οποίους θα αποσταλούν σύντομα τα πρώτα συστήματα τα οποία θα αρχίσουν και θα δουλεύουν.

Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Ευαγγελόπουλος, το πρότζεκτ ξεκίνησε με ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, από το οποίο έλαβαν σημαντική υλικοτεχνική βοήθεια. «Μας εμπιστεύτηκαν. Είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με όλους τους καθηγητές. Όποια πόρτα και να χτυπήσαμε δεν μας αρνήθηκε κανείς τη βοήθειά του», τόνισε σχετικά.

Η ιδέα είχε ξεκινήσει το 2013 στον αγρό.

Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος έχει δικές του καλλιέργειες με σιτάρι. Τι διαπίστωσε; Πολλά πράγματα κατά την καλλιέργεια, γίνονται εμπειρικά, με το μάτι. Χωρίς συλλογή δεδομένων, χωρίς να υπάρχει μία επιστημονική υπόσταση. Αποφάσισε να συνδυάσει τις γνώσεις του ως μηχανικού με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένας νέος αγρότης στο χωράφι.

Στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής άρχισε να μελετά τρόπους για την βελτίωση της παραγωγής μέσα από διαφοροποίηση της λίπανσης. Μαζί με τον συμφοιτητή του Γιώργο Βαρβαρέλη, συνέχισαν για να δημιουργήσουν το πρώτο demo. Το δοκίμασαν σε μικρή κλίμακα στις εκτάσεις με σιτάρι του ίδιου του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου και διαπίστωσαν ότι με την καλύτερη λίπανση αυξήθηκε και η παραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού αγροτικού προϊόντος.

Re- branding και χρηματοδότηση μισού εκατ. ευρώ

Ιδρυσαν τη δική τους start-up εταιρεία, την Agile Agriculture Technologies. Πρόκειται για μία νεοφυή επιχείρηση που γεννήθηκε μέσα από τα «σπλάχνα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής των δύο Βολιωτών και η οποία υπόσχεται με το προϊόν που θα διαθέσει στην αγορά, ιδανική λίπανση των φυτών, καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή για τους αγρότες. Η εταιρεία έλαβε πανελλήνια διάκριση, προσέλκυσε χρηματοδοτήσεις, μέσα σε λίγα χρόνια ίδρυσε γραφεία στην Αθήνα και προ τεσσάρων μηνών στο Τέξας. Πρόσφατα μόλις την προηγούμενη Τρίτη, στο όραμα των δύο Βολιωτών πίστεψε η Marathon Venture Capital και αποφάσισε να το χρηματοδοτήσει με ποσό 500.000 ευρώ.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της χρηματοδότησης έγινε re-branding.

Η εταιρεία λειτουργεί πλέον ως Augmenta, ενώ η ομάδα έχει καταφέρει να στελεχωθεί από πλειάδα επαγγελματιών. Σχεδίασαν το προϊόν, το Field Analyzer, από την αρχή και ήδη έχουν τους πρώτους αγρότες στο πελατολόγιό τους. «Πρόκειται για υιοθετούντες που αγόρασαν την πρώιμη έκδοση του προϊόντος», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ευαγγελόπουλος μιλώντας για αγρότες στη Ρουμανία, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α. Κέρδος 17 ευρώ ανά στρέμμα Η συσκευή χρησιμοποιείται από τις αρχές του 2018 για τη λίπανση κυρίως σιταριού και καλαμποκιού και σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελόπουλο γίνονται τα πρώτα δοκιμαστικά στην τομάτα.

«Είμαστε κοντά στους υιοθετούντες της συσκευής συλλέγοντας δεδομένα αλλά και καταγράφοντας τυχόν προβλήματα ή ανάγκες βελτιώσεων του προϊόντος. Ηδη πάντως από τους πρώτους μήνες, οι παραγωγοί έχουν πολύ θετικές εντυπώσεις και το θεωρούν ένα εργαλείο που αποφέρει οικονομία», σημείωσε ο κ. Ευαγγελόπουλος. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση για την αποτελεσματικότητα της συσκευής που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όταν η ομάδα υπέγραψε τη σύμβαση για την παρακολούθηση των πειραμάτων, μέσω του Field Analyzer, επιτυγχάνεται 12% αύξηση της παραγωγής, 15% αύξηση των πρωτεϊνών στα σιτηρά και μείωση λιπάσματος κατά 5%.

Από τότε όμως έως σήμερα, έχει επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερη οικονομία μέσω της μείωσης του λιπάσματος σε ποσοστό ακόμη και 13%. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για έναν μέσο Ελληνα αγρότη επιτυγχάνεται 16- 17 ευρώ εξοικονόμηση ανά στρέμμα», τονίζει ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Με επεξεργαστή της Tesla Η συσκευή Field Analyzer τοποθετείται πολύ εύκολα στην οροφή ενός τρακτέρ. Αποτελείται από έξι πολυφασματικές κάμερες και όταν ο αγρότης ξεκινάει την εργασία στο χωράφι του, η συσκευή, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει σε υψηλή ανάλυση (4Κ) τα φυτά σε πραγματικό χρόνο και μέσω της ανάκλασης του φωτός, της ακτινοβολίας να εντοπίζει εάν υπάρχει για παράδειγμα έλλειψη αζώτου (λιπάσματος) ή κάποια ασθένεια.
Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με Software, το οποίο αφού αρχικά εντοπίσει τα παραπάνω προβλήματα, στη συνέχεια ρυθμίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο πίσω μέρος του τρακτέρ, (στο λιπαντήρα ή στο λιπασματοδιανομένα), προκειμένου το λίπασμα ή το φυτοφάρμακο να πέσει στο μέρος του χωραφιού και στο φυτό που πραγματικά το έχει ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του προϊόντος μετά το «μεγάλωμα» της εταιρείας, η Augmenta προχώρησε σε συνεργασία με εταιρεία κολοσσό στον κόσμο, τη Nvidia. Η εταιρεία υπογράφει τον επεξεργαστή της συσκευής. «Πρόκειται για επεξεργαστεί σύγχρονο. Αντίστοιχο επεξεργαστή χρησιμοποιεί η Tesla στα αυτοδηγούμενα οχήματα», σημειώνει ο κ. Ευαγγελόπουλος.

Πηγή:taxydromos.gr

Ad Content Two
Copyright © 2017 agroscience.gr. Design and development by Web Artistic