Tuesday, 10 October 2017 06:02

Αgrino: Πλήγμα στα κέρδη λόγω Μαρινόπουλου

Σημαντική ήταν η επίπτωση της κατάρρευσης του Ομίλου Μαρινόπουλου στα οικονομικά μεγέθη της αγρινιώτικης επιχείρησης Agrino, o ιδρυτής της οποίας Ευθύμιος Πιστιόλας απεβίωσε το Σάββατο, αφήνοντας στο τιμόνι της επιχείρησης τους γιους του.

Αίθουσα Σύνταξης

Ειδικότερα η χρήση του 2016 υπήρξε ζημιογόνος για την εταιρεία, με τις προ φόρων ζημιές να φτάνουν το 1,58 εκατ. ευρώ έναντι προ φόρων κερδών 107 χιλ. περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 26,1 εκατ. ευρώ περίπου, μειωμένος κατά 5,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών συνθηκών αγοράς που επικράτησαν καθώς και στη διακοπή της συνεργασίας με τον Όμιλο Μαρινόπουλου. Οι συνολικές κατ’ όγκο πωλήσεις παρέμειναν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,3%
σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τέλος οι καθαρές ζημιές της εταιρείας ανήλθαν σε 1,38 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών (μετά από φόρους) 260 χιλ. ευρώ περίπου της προηγούμενης χρήσης.

Η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει ότι μέσα στο 2017 θα καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις της καθώς οι αυξημένες καταναλωτικές απαιτήσεις ως προς την ασφάλεια των τροφίμων και τη ζήτηση για τρόφιμα με ειδικά χαρακτηριστικά, θα οδηγήσουν σε άνοδο τον τζίρο.

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο αξίας πωλήσεων, η πρόβλεψή είναι πως η αγορά θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας θα διατηρήσουν τα μερίδιά τους, ενώ η ένταση των προωθητικών ενεργειών θα καθορίσει τα μερίδια ανάμεσα στους επώνυμους παίκτες.

Περαιτέρω, η αναδιάρθρωση του χάρτη του ελληνικού λιανεμπορίου θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυναμικές των παικτών.

Η διοίκηση της Agrino θέτει ως πρωταρχικό στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται.

Τέλος, στρατηγική σημασία δίνεται στην ενίσχυση των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν στην κλειόμενη χρήση κατά 20%.

Η ιστορία της σημερινής επιχείρησης ξεκινά το 1955 στο Αγρίνιο, όταν τα αδέλφια Ευστράτιος, Ευθύμιος και Γεώργιος Πιστιόλας παίρνουν την απόφαση να πραγματοποιήσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και να ασχοληθούν με το εμπόριο ρυζιού.

Εκμεταλλευόμενοι τους μεγάλους ορυζώνες που υπήρχαν στις περιοχές Νεοχωρίου και Κατοχής στον νομό Αιτωλοακαρνανίας ιδρύουν την εταιρεία «Αφοί Κ. Πιστιόλα» με αντικείμενο την εμπορία ρυζιού και οσπρίων και σηματοδοτούν έτσι το ξεκίνημα της ως τώρα επιτυχημένης πορείας της εταιρείας, που σήμερα φέρει την επωνυμία «ΕΥ.ΓΕ. Πιστιόλας Α.Ε.».

Λίγο αργότερα, το 1962, οι ιδρυτές αποφασίζουν να καθετοποιήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να περάσουν στην παραγωγή. Για τον σκοπό αυτό αγοράζουν τις εγκαταστάσεις της «Ελληνικοί Ορυζόμυλοι», μπαίνοντας έτσι στην παραγωγική διαδικασία, για την οποία πλέον είχαν τον πλήρη έλεγχο. Επτά χρόνια αργότερα, το 1969, προχωρούν στην τυποποίηση του προϊόντος, δίνοντάς του την εμπορική ονομασία Agrino, με σκοπό τα προϊόντα να ξεκινήσουν να αποκτούν τη δική τους ταυτότητα.

Από το 1970 και μετά βελτιώνεται η ποικιλία του διακινούμενου ρυζιού, η οποία παράλληλα εμπλουτίζει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο με όλες τις λευκές ελληνικές ποικιλίες ρυζιού, καθώς και με το ρύζι parboiled, «αμερικανικού τύπου». Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε η πώληση χύμα ρυζιού αρχίζει πλέον να περιορίζεται και την προτίμηση των καταναλωτών να την κερδίζει το τυποποιημένο προϊόν, η εταιρεία Πιστιόλα κατορθώνει να κερδίσει την πρώτη θέση στο καλάθι της ελληνικής οικογένειας.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 τόσο η ανάληψη καθηκόντων από τη δεύτερη γενιά, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στις οικονομικές επιστήμες, όσο και το ξεκίνημα των πρώτων εξαγωγών προς τις ελληνικές παροικίες, με έμφαση στη Γερμανία και την Αμερική, έδωσαν ώθηση στην εταιρεία για νέα ξεκινήματα.

Η εταιρεία απασχολεί 80 άτομα με το 85% πωλήσεών της να είναι σε ελληνικά (εγχώριας παραγωγής) προϊόντα.

Ad Content Two
Copyright © 2017 agroscience.gr. Design and development by Web Artistic